3er dia al Sunsplash, entre Jamaica i Africa

ago 19th, 2018 | By | Category: Noticies, Prncpl, Prtd

3er dia de festival, les forces encara aguanten i de moment el sol de Benicàssim ens esta deixant respirar. Dia de contrastos al Main Stage, avui s’ha passejat des de l’ska més clàssic dels Skatalites al roots africà de Tiken Jah Fakoly, passant per una actuació incomprensible en un Main Stage. Però anem en ordre:

La nit al Main Stage la obrien uns clàssics, els Skatalites ja no són els Skatalites, són una mena de sucedani, i tot i que en altres ocasions havien executat de luxe els temes originals ahir va haver-hi algun moment estrany al damunt de l’escenari, sobretot amb algun dels temes de Derrick Morgan. Sigui com sigui pocs grups tenen la capacitat de convocatòria dels jamaicans, ahir la yard del Main Stage estava molt plena per rebre’ls quan van saltar a l’escenari i amb les primeres notes de Freedom Sounds la gent ja va començar a ballar i corejar les melodies dels vents jamaicans. Doreen Shaffer saltava a l’escenari després d’un seguit de clàssics, Confucious, James Bond, Guns of Navarone,…. la reina de l’ska no va decebre ningú, continua tenint una veu envejable i temes com Sugar Sugar, can’t you see o when i fall in love et transporten a una altre època. El següent en pujar a l’escenari va ser ni més ni menys que Derrick Morgan, quan parlem de llegenda viva de la música jamaicana Derrick Morgan és el clar exemple del terme. 78 anys té el jamaicà i més de cincuanta al damunt de l’escenari li donen tot el dret a presentar-se com el rei de l’ska i rebre la ovació que va rebre al sortir, Vin Gordon al trombó li va donar color als clàssics de Morgan que va anar repassant un darrere l’altre,  fent moure’s al públic amb temes com Tougher than though, Hold yuh jack, Greedy Gal, o Simmer Down a duo amb Doreen Shaffer per acabar amb el mític Blazing Fire on, aquí sí, els Skatalites se’ls va veure un pel desacompassats. Sigui com sigui vam poder veure un gran show muntat especialment per celebrar els 25 anys del festival.

El següent que va passar pel Main Stage no en faré cap comentari, només dir que deixar a Alpheus o Mo’Kalamity al Lion Stage i posar una actuació com la de Bad Gyal al Main Stage és de vergonya aliena.

Romain Virgo compta amb, tot i la seva juventut,  una bona colla de clàssics, la mostra d’això és l’arrencada del seu concert, Mi cyan Sleep, Live my life o Another Day another dollar van ser dels primers temes en sonar, que van fer que el públic s’acostés de nou al Main Stage per gaudir d’una de les estrelles emergents de Jamaica amb més presència al dmunt de l’escenari i amb un tros de veu que no se l’acaba. Veure un concert de Romain Virgo és com veure un cicó al damunt de l’escenari, no va parar d’interactuar amb el públic, de posar-se’l a la butxaca mentre s’hi deixava la pell. Molt bon concert de Romain Virgo.

La nit al Main Stage s’acabava amb una altra d’aquelles actuacions que saps que no decebran gens ni mica, Tiken Jah Fakoly és un dels màxims exponents del reggae africà més combatiu i reivindicatiu, un altre portent de la natura al damunt de l’escenari que va saber posar-se el públic a la butxaca des del primer moment, l’Ivorià no va parar quiet en cap moment i teme com Plus rien ne m’étonne amb el públic entregat, o ouvrez les frontieres, entrelligats amb els seus clàssics posen el colofó a una gran nit al Main Stage obvian lo obvi.

Aprofitem per passejar pel Rototom que a aquestes hores de la nit t’ofereix un respir entre les parades del seu mercat o entre els diferents plafons de l’Art Gallery. marxem a escoltar la veu de Hollie Cook que ens ofereix un tros de concert al Lion Stage i la nit, avui si, l’acabem a la Dub Academy amb una nova sessió interminable i boja de Jah Shaka.

Avui arrenquem el 4rt dia, arribem a la meitat de festival i el sol ha decidit treure el cap per quedar-s’hi aixi que toca anar per l’ombra i refrescar-se. A la tarda xerrades imprescindibles a l’African Village hi tenim Feminisme des de la perspectiva de les dones negres i al Foro Social hi podem escoltar la veu dels manters i les seves reflexions amb la xerrada Dignidad Mantera. Demà us expliquem.

Did you like this? Share it:
Tags: , , , , ,

Comments are closed.