El Rototom Sunsplash celebra 25 anys amb un cartell de luxe

jul 2nd, 2018 | By | Category: Concerts, Noticies, Prtd

Des dels seus humils començaments en un petit local al nord d’Itàlia, el Rototom Sunsplash ha crescut fins a esdevenir la principal destinació d’estiueig a Europa per als amants del reggae. A mesura que el festival internacional arriba al seu 25è aniversari, aquesta edició commemorativa titulada 25 Years Walking Together dóna gairebé per conclòs el puzle musical que reunirà a Benicàssim (Castelló, Espanya), del 16 al 22 d’agost, a un conjunt de talents reggae i de tota aquella música influenciada pel gènere jamaicà en el món sencer.


Beres Hammond actuarà el dilluns, 20 d’agost, al recinte de concerts de Benicàssim.

Un dels cantants de reggae jamaicà amb més èxit dels últims 25 anys és segurament Beres Hammond. Sobre la seva veu melòdica i la seva habilitat com a compositor ha construït un ampli catàleg d’èxits des de finals de la dècada de 1980 i segueix sent tan popular com sempre. Amb nou i esperat treball en procés, l’antic vocalista del grup Zap Pow torna al Main Stage del Rototom per delectar els seus fidels admiradors amb el seu repertori. Ho farà el dilluns 20 d’agost recolzat per la seva talentosa Harmony House Band, que pren el nom del segell musical de l’artista.
De retorn al festival estarà també l’ivorià Tiken Jah Fakoly, un dels gegants del reggae africà. La seva veu profunda i les seves lletres que eleven la consciència seran el 18 d’agost una presència benvinguda per a l’edició del 25 aniversari.

Andrew Tosh, davant la imatge del seu pare, Peter Tosh.

La música de la llegenda del reggae Peter Tosh ha deixat una empremta indeleble en els amants de la música de tot el món. El membre del trio dels Wailers serà aclamat en un homenatge especial (19 d’agost) a l’escenari principal interpretat per algunes de les persones que millor el van conèixer. Els deures vocals en aquest xou únic seran assumits pel seu fill Andrew, capaç d’evocar sense fissures l’esperit del seu pare. Estarà recolzat per un grup que inclou a Keith Sterling, el gran teclista de la banda de Peter Tosh: Word Sound and Power. La secció rítmica d’aquest espectacle l’assumiran Màfia & Fluxy, considerats com el relleu britànic de Sly & Robbie, els músics que van acompanyar a Tosh en les seves primeres gires.

Lion Stage.

Al veí Lion Stage, el foc líric emanarà de l’artista de hip hop i reggae conscient d’ascendència argentina-uruguaiana Alika (22 agost). Convidada com l’ambaixadora de la música de Sud-amèrica dins el compromís del Rototom de promoure el reggae procedent d’aquest continent, la seva actuació promet deixar una molt bona impressió entre públic. També confirma presència la catalana Paula Bu, que estrena projecte com a solista i disc al Rototom acompanyada per la seva paisana Emma Youth i per The Same Song Band (dimarts 21 d’agost).


David Rodigan a la Dancehall Area

La llegenda anglesa de la ràdio i dels soundclashes David Rodigan CBE oferirà a la Dancehall un xou addicional al ja anunciat en el Main Stage i que arribarà marcat per un estil teatral únic i la seva selecció plena de temes especials (20 d’agost). Mentrestant, el veterà sound system italià One Love Hi Powa de Roma portarà el 18 d’agost els seus 25 anys d’experiència a la Dancehall Area. Molt coneguts dins i fora de la seva ciutat natal, van ser reconeguts en la categoria de sound system més popular en els International Reggae And World Music Awards el 2010.

Aquestes noves incorporacions s’afegeixen al cartell programat per la festa del 25è aniversari del festival. El Main Stage comptarà amb Ben Harper and The Innocent Criminals, amb un xou dissenyat en exclusiva per al Rototom Sunsplash; Sly & Robbie al costat de Yellowman -que donarà a Benicàssim el seu únic concert a Espanya-, Johnny Osbourne i Bitty McLean; i The Skatalites, presentant a la llegenda del ska Derrick Morgan. També suma a David Rodigan, que per celebrar els seus 40 anys en el reggae sorprendrà al públic amb un concert fora del que és habitual: al costat de convidats especials i una orquestra clàssica de 25 músics amb la qual narrarà la història del gènere jamaicà; i, per descomptat, a Alborosie i The Shengen Clan, que prepara concert exclusiu envoltat d’un elenc especial d’artistes per compartir els seus 25 anys de carrera en la 25a edició del certamen.

Sobre el Main Stage, el festival homenatjarà al seu lloc de naixement amb la trobada especial de l’Italian Reggae All Stars, compost per Africa Unite, Giuliano Palma, Raiz, Train to Roots, Nina Zilli, Michela Grena y Brusco.

L’escenari principal també convidarà a un contingent de llegendes jamaicanes com són Julian Marley, Cocoa Tea al costat de Koffee, Jimmy Cliff, Protoje i The Indiggnation, Tarrus Riley i The Blaksoil Band, el mestre líric Kabaka Pyramid, l’artista de dancehall jamaicà Konshens, i The Mighty Diamonds. En representació del reggae internacional emergeixen els neozelandesos Fat Freddie ‘s Drop, el grup progressiu de Roots-Jazz californià Groundation i els italians Mellow Mood. La fusió anirà a càrrec dels referents del rap cubà Orishas.

La presència d’artistes de l’escena espanyola que cavalcaran sobre el Main Stage estarà garantida amb Morodo, Green Valley i la cantant de trap / dancehall catalana Bad Gyal.

Lion Stage

Per la seva banda, el Lion Stage presentarà l’actuació especial de Zion Train en el seu 30 aniversari amb convidats com Dubdadda, Raiz, Nish Wadada, Paolo Baldini i Paolo Polcari. Altres protagonistes aquí seran Lone Ark, amb un showcase en què el productor de Santander Roberto Sánchez presentarà a Benjammin, Inés Pardo i Shanti Yalah; Mo’Kalamity; Hollie Cook; Skarra Mucci; Samory I i Danakil també faran de les seves a l’escenari petit del festival. Celebrant els seus respectius 25 anys estaran la banda de ska de Bilbao Akatz i el grup romà Villa Ada Posse.

El francès Biga Ranx, el veterà cantant madrileny Ras Kuko, noves bandes de Jamaica i Regne Unit com Earthkry i Royal Sounds, el col·lectiu femení de Roma Hi Shine Ladies i les bandes valencianes Mediterranean Roots i Auxili sonaran aquest any sobre el Lion Stage.

Dancehall Area

La Dancehall Àrea desbordarà energia gràcies a la diva jamaicana Spice. Els selectors Coppershot, Freddie Krueger i ZJ Liquid (Jamaica) i King Addies (Nova York), els alemanys Pow Pow i Jugglerz, els italians Northern Lights i els New Level de Barcelona portaran les vibes més fiesteras.

Dub Academy

Els fonaments de la Dub Academy tremolaran durant dos shows especials: els de Vibronics, de Leicester, que llançaran el seu ‘Woman on a Mission‘ acompanyats per Nia Songbird i Saralène; i Mellow Vibes (Birmingham), que encapçalaran una successió de talents al micròfon, en la qual s’inclouran a artistes com el fundador Murray Man, Clara Angel, Amelia Harmony i Rafeelya. També honrant al sound en aquesta àrea el festival comptarà amb la presència de Greenlight Sound, Kibir La Amlak, Jah Shaka amb una sessió de vuit hores, Habesha Ites i Barry Isaac.

Els fans de l’ska, rocksteady i early reggae trobaran l’àrea del Caribbean uptempo ben proveïda amb alguns dels millors selectors del Regne Unit, que inclouran a Musclehead de Saxon Sound, Duke Neville, Gladdy Wax, D’Oxman, Artical Ranx, Asher G i el gran Wassie One.

Did you like this? Share it:
Tags:

Comments are closed.