Africa es reivindica al Rototom Sunsplash

jul 2nd, 2018 | By | Category: Noticies, Prtd

Àfrica pren la paraula aquest estiu a Benicàssim. Durant set jornades, la història, les cultures i les veus que vibren al continent guiaran l’activitat frenètica de l’African Village. La petita Àfrica emergeix, un any més, al recinte de concerts del Rototom Sunsplash, que celebrarà  la seva 25a edició del 16 al 22 d’agost al costat del Mediterrani.

Africanes són les arrels musicals del reggae, el gènere sobre el qual gira el certamen internacional. Llaços forts que fan necessària la presència d’aquesta àrea, convertida en punt de trobada ineludible per als que visiten el festival. Amb escenari propi, més enllà de música és un espai de debat, d’aprenentatge i expressió artística, de ball, de descobriment, de diversió, de reivindicació i d’aposta per deixar sense arguments els estereotips que encara bateguen sobre l’Àfrica i la societat africana.

La programació diürna arrencarà cada dia a l’Abha (Casa de la Paraula en guineà). De 16.00 a 18.00 hores s’han programat en estreta col·laboració amb el col·lectiu afrodescendent United Minds xerrades i debats sobre temàtiques diverses. La periodista espanyola-guineana Lucía Mbomio (Aquí la Tierra de TVE)  posarà sobre la taula com parlar de la cultura pròpia des de la vivència del col·lectiu afrodescendent. Ho farà en la ponència Cultura en resistència (agost 17). Mbomio participarà també en la taula rodona Referents. Històries de vida, que prendrà el relleu el 18 d’agost, al costat de la diputada de Podem Rita Bosaho, d’origen guineà; el youtuber senegalès Tiambou Laye; i el conegut com el griot del segle XXI César Brandon, escriptor, poeta i guanyador del televisiu Got Talent. El feminisme des d’una perspectiva de dones negres posarà en comú la seva doble lluita en la reivindicació per la igualtat de drets. Serà el diumenge 19 i comptarà amb les veus d’Ángela Nzambi, escriptora i coordinadora de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) València; l’especialista en temàtica LGTBI Esther Makoyo i la ballarina Makady DHQ.

L’escriptor i activista del Senegal Mamadou Dia presentarà el 20 d’agost a l’Abha el projecte Def’Art Jotna realitzat en Gandiol, al nord del país. Un laboratori per al desenvolupament comunitari i la participació ciutadana per donar poder a la població més jove mitjançant eines com la seva pròpia emissora de ràdio o una escola de cinema. L’última jornada del festival, el 22, visibilitzarà els projectes presents en African Village, promoguts per col·lectius com United Minds, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, Espai Afroconciencia, Bissap, Àfrica Adoolu, Diomcoop o l’agència de viatges social Tamalatravel.

Top manta: moda com a motor de canvi

La moda com a motor de canvi centrarà un altre dels actes més esperats de la setmana. El 21 d’agost sobre la passarel·la del African Village desfilaran les propostes de dos projectes lligats al top manta: Diomcoop amb la marca Diambaar i el citat sindicat barceloní amb el seu segell Top Manta. Es sumarà Bissap, la sastreria de moda tradicional africana a València.

La companyia etíop de circ social Fekat Circus inaugurarà el dijous 16 les postes de sol a l’African Village, reservades per al ball en tots els seus vessants: d’allò tradicional a la dansa contemporània. De la primera s’encarregarà el senegalès Ali Thioune. La seva proposta de tallers orientats als balls tradicionals africans sortirà a escena els dies 17 i 20 d’agost. I el 18 i el 21 el públic podrà submergir-se en l’aprenentatge de balls afro moderns -novetat en l’agenda d’aquest 2018- de la mà del col·lectiu African Women Dancers Crew, creat especialment per a aquesta edició. L’integren Makady DHQ-campiona de Dancehall de la Península Ibèrica el 2013, Flora Sáenz, professora de danses urbanes i amb formació en disciplines que van del hip hop a l’dancehall o el afrobeat i la reconeguda coreògrafa Indee Styla.

African Women Dancers Crew saltarà també a les vetllades de l’escenari més africà del recinte: African Stage, amb sis concerts en cartell i un viatge musical per Senegal, Níger, Camerun o Cuba que estrenaran els sis músics de la formació nigeriana Studio Shap Shap (divendres 17) amb la seva fusió de ritmes tradicionals i electrònica, de paraula i cant. Hermanos Thioune (Senegal), l’única companyia africana d’arts escèniques radicada a Espanya de nivell professional, prendran el relleu el dissabte 18 i un dia després, el 19, el quartet Elephant Tiny Obsesions (Camerun, Cuba) exportarà al Rototom Sunsplash el so urbà amb influències de blues, funk i jazz que plasma en Fire Love, el seu primer àlbum.

L’African Village serà un testimoni més del recent retorn als escenaris de la cantant senegalesa Khady Seck (dilluns 20); i el 21 rebrà des de Guinea Bissau a Nino Galissa, amb nou disc, Kabaku, on enllaça la música africana més tradicional amb els ritmes més contemporanis sota la producció del músic cubà Kumar Sublevao-Beat, convidat especial en aquest xou. Aquest últim tancarà el cartell de African Stage (22 d’agost) presentant Afrikun, el seu nou disc.

I de les nits a les matinades, a les que posaran ritme les sessions del polifacètic Sr Lobezno (dijous 16), referent de l’escena musical negra espanyola amb sets plens d’energia; DJ Douds (17 agost) i l’eclecticisme que marquen les seves arrels senegaleses i els sons europeus; o el col·lectiu Ashanti !, amb Dj Day B, Dj Douds i Dj Baba Sy i la seva festa dancehall-afrobeat cent per cent ballable (dissabte 18). Completen cartell DJ Vera G. Moumié (Camerun-Espanya) i la seva combinació de sons africans com el makossa, el sokous, la rumba congolesa o el kuduro angolès presents en el seu nou projecte, N’Zinga (dilluns 20); i la parella de selectors DJ Golf de Guinea, incansable cercador de sons afroamericans, i la colombiana Lady Avocado (dimecres 22).

Did you like this? Share it:
Tags: ,

Comments are closed.