Àfrica estarà present a totes les àrees del Rototom Sunsplash

ago 7th, 2017 | By | Category: Noticies, Prncpl, Prtd

El recinte de concerts de Benicàssim es farà especial ressò de la plural realitat del continent africà durant la propera edició del Rototom Sunsplash que celebrarà la seva 24a edició del 12 al 19 d’agost. Més enllà dels concerts, que portaran als diferents escenaris a alguns dels principals artistes del continent, l’essència d’Àfrica es deixarà sentir en les 14 àrees extramusicals del festival.

En especial a l’African Village, que aquest any amplia espais per integrar un variat programa musical, de dansa, cultura i cuina que inclou, entre les novetats, la creació d’AbhaCasa de la Paraula en guineà -, per mostrar als col·lectius afro-descendents i donar veu a les seves reivindicacions.

Noms com Elemotho de Namíbia, Kwame Afrovibes i Afrikemet de Ghana, Hermanos Thioune de Senegal, Kilema de Madagascar, Fekat Circus de EtiòpiaBoniface Ofogo de CamerunEdú Gorsy de Guinea Ecuatorial faran que el bàtec africà palpiti amb més força que mai a l’escenari d’aquest espai.

La veu d’Àfrica també es farà escoltar al Foro Social, amb convidats d’excepció com el nobel de la pau Mohamed Ben Cheikh, una de les veus del Quartet Nacional de Diàleg de Túnis, o l’economista i politòleg egipci Samir Amin, un dels intel·lectuals més brillants que ha donat l’esquerra contemporània. A ells es sumen Firoze Manji, periodista de Kènia; la cantant sud-africana Natalia Molebatsi i l’escriptora i actriu somalí Saba Anglana. També hi seran, entre d’altres, Thabiso Mohare director de l’Associació World N Sound Sudafrica; Lucía Mbomio, periodista espanyola afrodescendent; Dia Mamadou, escriptor i fundador de la ONG Hahatay, son risas de Gandiol; o Rafael Crespo, antropòleg i membre del Centre d’Estudis Africans a Espanya.

Les connexions entre Àfrica i Jamaica protagonitzaran també bona part de les activitats de la Reggae University Camp, que reunirà artistes, productors, autors, acadèmics i cineastes per abordar des de diferents prismes la riquesa musical de tots dos territoris tant a les sessions de la Reggae University com a través del Film Fest o els Rasta Seminars. L’àrea també acollirà una mostra del veterà fotògraf britànic Adrian Boot que reflexa a la perfecció la fusió entre Àfrica i el reggae a través de retrats de diferents artistes, des de Bob Marley a Peter Tosh, Luciano o Burning Spear.

El Magicomundo, l’àrea pensada per als més petits i les seves famílies, també s’enllaçaran amb Àfrica gràcies a la visita que artistes del continent faran a aquest espai. Hi haurà tallers de dansa i percussió africanes, sessions de contacontes amb Boniface Ofogo que traslladarà la importància de la tradició oral al continent. També hi trovarem el projecte Potopoto, que busca crear referents africans a la literatura infantil, i la companyia etíop Fekat Circus, un dels vèrtex de Rototom Circus, un altre dels plats forts per al públic familiar.

Tampoc la zona de restauració del festival escapa als sabors del continent africà. Dins de l’extensa oferta gastronòmica hi trovarem un recorregut pels plats més tradicionals de Mali, Senegal, Costa d’Ivori o Etiòpia.

A més, aquesta edició del festival també reforça el seu compromís social amb noves iniciatives per col·laborar amb projectes de cooperació al continent. Aquest és l’objectiu de la recent creada Social Art Gallery, que tindrà la temàtica africana com a eix creatiu per, a través dels diners que es recaptin de la venta de les obres elaborades per una vintena d’artistes, ajudar a finançar iniciatives socials.

El festival també ha creat una línia de merchandise social, una gamma d’articles exclusius pel Rototom Sunsplash que a més d’acostar una part de la cultura d’Àfrica i el simbolisme de les seves teles i colors, servirà per impulsar projectes de cooperació a països com Senegal, Mali o Burkina Faso.

Per últim, les obres col·lectives creades als diferents tallers d’un altre dels espais més dinàmics del recinte, el Mercado ArteSano, sortiran a subhasta per recaptar fons que aniran directament a la ONG Edget Baandnet de Etiopía

Did you like this? Share it:
Tags:

Comments are closed.